Výtvarníci sa dohodli, chcú Danubianu aj Kunsthalle

17.01.2012 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) – V ostatných týždňoch vyostrený spor medzi výtvarníkmi v kauze Danubiana na dnešnom stretnutí s ministrom kultúry Danielom Krajcerom dospel k riešeniu.
\"Danubiana bude múzeum moderného umenia, na ďalšom stretnutí budeme samostatne riešiť Kunsthalle v inom priestore a obe skupiny výtvarníkov prestanú s petíciami,\" povedal na stretnutí s novinármi Krajcer po takmer trojhodinovom rokovaní so zástupcami všetkých výtvarných spolkov a združení.
Kauza Danubiana vyvrcholila pred vianočnými sviatkami, keď časť výtvarníkov žiadala odvolanie ministra kultúry z funkcie po tom, ako vláda SR schválila financie na dostavbu Danubiany, z ktorej chcela vytvoriť Slovenské centrum vizuálnych umení, tzv. Kunsthalle. Táto nezisková organizácia s rozhodujúcim podielom štátu má vzniknúť do roku 2014 so spoločnosťou Via Danubiana. Doterajší majiteľ Danubiany, zberateľ a podporovateľ výtvarného umenia Gerard H. Maulensteen z Holandska podľa zmluvy vloží do spoločnosti majetok v hodnote 10 miliónov eur. Po 20-ročnom spoločnom prevádzkovaní prejde tento majetok aj s nadobudnutými umeleckými dielami do vlastníctva štátu. Dostavbou Danubiany sa rozšíria výstavné priestory z terajších 1800 m2 na 3500 m2.
\"Už netrváme na zrušení neziskovej organizácie Danubiana, táto inštitúcia má svoje opodstatnenie. Sme radi, že na pôde ministerstva sa nahlas hovorí o vzniku Kunsthalle,\" povedal Martin Knut, ktorý zastupoval skupinu výtvarníkov proti podpore štátu Danubiane. Podľa neho už nie je problém, či Kunsthalle bude v Danubiane, pretože z ministerstva je záujem i o vytvorenie Kunsthalle. Či to vznikne v Dome umenia alebo inde, bude predmetom ďalších rokovaní na ministerstve.
Aj Pavol Kráľ, predseda Slovenskej výtvarnej únie a zástupca väčšiny výtvarníkov za dostavbu Danubiany, potvrdil zhodu v takomto riešení kauzy, ktorá doteraz zásadne rozdeľovala slovenskú výtvarnú obec. \"Je tu vôľa, aby sme sa dohodli. Kunsthalle je predsa inštitúcia s odlišným zameraním ako múzeum moderného umenia,\" dodal Kráľ.
 

Vyberte región